Matkatelevisio – mistä kaikki alkoi

post thumb
Vanhat Laitteet
by Joni/ on 29 Jan 2021

Matkatelevisio – mistä kaikki alkoi

Matkatelevisio on pienikokoinen TV, joka on tarkoitettu mukana kuljetettavaksi. Entisajan matkatelevisiot olivat kuitenkin hyvin erilaisia kuin nykyajan televisiot, eikä esimerkiksi pelaaminen niillä tullut kysymykseenkään. Tämän television historia yltää peräti 1950-luvulle, jolloin myös muut TV:t tulivat Suomeen. Matka-TV erosi kuitenkin muista televisioista pienen kokonsa ja helpon kuljetettavuutensa vuoksi. Suomessa alettiin myydä matkatelevisioita hieman myöhemmin, vasta 1950- ja 1960-lukujen taitteessa.

Matkatelevisio oli aluksi hyvin pieni suorakulmainen ja puukuorinen televisio, mutta puu vaihtui muoviksi 1960-luvun lopulla. Samoihin aikoihin matkatelevisioiden muotoilu sai myös hieman futuristisempia piirteitä. Mutta millaisia matkatelevisiot olivat aivan alkuaikoina?

Matkatelevisioiden historia

Television tekniikan historia yltää jo vuosikymmenten taa ennen matkatelevisioita. Sähköinen televisio esimerkiksi toimi ensi kerran jo vuonna 1926. Matka-TV:t tulivat kuitenkin kuvioihin vasta niihin aikoihin kun 1960-luku taittui. Niitä valmistettiin tuolloin Suomessakin Asan ja Saloran toimesta.

Matkatelevisio oli tuolloin kuvanlaadultaan varsin heikko ja mustavalkoinen. TV:t toimivat akkuvirralla. Etenkin syrjemmässä sijaitsevissa kodeissa antennilla TV:tä katsoessa saattoi nähdä hyvin puuroutuneita lumikuuroja. Matkatelevisiot olivat tuolloin myös hyvin pieniä ja paksuja. Niissä oli vain muutama painike ja usein kantokahva. Ne olivat siis hyvin kaukana nykyajan matkatelevisioista.

Mihin matkatelevisioita käytettiin

Entisajan matkatelevisiot eivät olleet aivan yhtä helposti kuljetettavia kuin nykyään. Myös niiden ohjelmatarjonta oli paljon yksinkertaisempi. Niitä käytettiin kuitenkin samoihin asioihin kuin nykyäänkin:

• Viihteen katselemiseen
• Uutisten katselemiseen
• Esimerkiksi autoon tai mökille mukaan otettavaksi viihteeksi

Matkatelevisioiden suosio

Vaikka kannettavan television historia yltääkin peräti 50-luvulle, ei sitä tietenkään löytynyt läheskään jokaisesta kodista silloin. Matka-TV:n myyntiluvut olivatkin vielä 60-luvulle saakka pieniä, mutta ne kasvoivat paljon 1970-luvulla. Väritelevisio tuli kuvioihin 1980-luvulla syrjäyttäen mustavalkotelevisiot ja se vaikutti myös matkatelevisioiden kehitykseen.

Television historia onkin monelle tuttua 1970-luvulta lähtien, sillä siitä asti lähes jokaisessa suomalaisessa kotitaloudessa on ollut vähintään yksi televisiovastaanotin. Matka-TV:nä toimi usein pieni 12-tuumainen laatikkomallinen TV. TV:stä tuli yhä enemmän viihdettä, kuten monien tuntema Päivien Viemää. 1980-luvun alkupuolella yli puolella Suomen kotitalouksista oli jo väritelevisio ja se näkyi tietenkin myös matkatelevisioiden kehityksessä.