Mobira Cityman

post thumb
Vanhat Laitteet
by Joni/ on 12 Mar 2021

Mobira Cityman

Mobira Cityman on legendaarinen matkapuhelin, jota Nokia valmisti 1980-luvulla. Tuolloin matkapuhelimet olivat vielä lasten kengissä, mutta ne löivät isosti läpi 1990-luvun aikana. Cityman on kuuluisa siitä, että Neuvostoliiton Mihail Gorbatšov käytti sitä. Kyseinen puhelinmalli ennakoi Nokian tulevaa menestystä, sillä matkapuhelimet olivat vasta tulossa suuren yleisön tietoisuuteen. Samalla nimikkeellä tehtiin useita toisistaan eroavia puhelimia, jotka toimivat NMT-verkossa, joka oli tuohon aikaan keskeisin mobiiliverkko.

Mobira Cityman on tärkeä osa tekniikan historiaa

Nokian voittokulku alkoi hiljalleen 1990-luvun kuluessa ja se kiihtyi vuosituhannen vaihdetta kohti mentäessä. Kannettavat puhelimet olivat vielä 1980-luvulla vain varakkaiden käytössä, mutta tilanne muuttui nopeasti vuosituhannen vaihteessa. Viimeistään silloin kännyköistä oli tullut keskeinen osa lähes kaikkien ihmisten arkea. Nokiasta tuli keskeinen osa Suomen imagoa ja se toi merkittäviä tuloja ja teknologiaa Suomeen.

Tekniikan historia tulee muistamaan Nokian keskeisenä osana mobiililaitteiden vallankumousta. Nykyään puhelimista on tullut tärkeitä laitteita lähes kaikille. Ne eivät ole ainoastaan yhteydenpitoon tarkoitettuja laitteita, vaan monet käyttävät niitä työtehtävien työkaluna. Puhelimiin on tullut monipuolisia ohjelmistoja, joiden avulla voi ylläpitää omaa kalenteria, tehdä grafiikkaa tai katsoa vaikkapa elokuvia.

Kannettavat laitteet kehittyvät edelleen

Puhelimet kehittyvät jatkuvasti ja tulevaisuudessa internetiin yhdistetään paljon muitakin laitteita. Kännyköillä voi kohta ohjata kodinkoneita, asunnon valaistusta ja paljon muuta. Mobira Cityman on tärkeä osa historian näkökulmasta, sillä se oli ensimmäisiä kannettavia puhelimia. Tuskin monikaan tuolloin ajatteli, kuinka suuri vaikutus sillä on ihmiskunnan historiaan.