Nokia 2110 on kulttikännykkä

post thumb
Vanhat Laitteet
by Joni/ on 24 Aug 2021

Nokia 2110 on kulttikännykkä

Yksinkertaisen näköinen ja antennin sisältävä Nokia 2110 on monelle suomalaiselle erittäin tuttu matkapuhelin. Tämä vuonna 1994 julkaistu puhelinmalli oli monien suomalaisten ensimmäisiä matkapuhelimia, sillä tuohon aikaan monellakaan ei ollut vielä ennestään matkapuhelinta. 2110-mallia myytiin 618 000 kappaletta vuonna 1994, mutta vuonna 1996 jo 2,4 miljoonaa kappaletta. Moni muistaa tämän puhelimen myös sen legendaarisesta Nokia Tune -soittoäänestä. Puhelinmalli oli ensimmäinen, joka sisälsi tuon tunnetun soittoäänen.

Legendaarinen Nokia 2110

Nokia 2110 oli ensimmäisiä matkapuhelimia, jonka mainonta kohdistettiin enemmänkin tavallisille ihmisille kuin esimerkiksi liike-elämään. Moni muistaa edelleen Nokia silloisen iskulauseen ” Connecting People”. Puhelimessa oli myös tekstiviestien lähettämisen mahdollisuus, joka toi sille menestystä. Puhelimen valmiusaika oli 24 tuntia. Vuotta myöhemmin julkaistun Nokia 2110i -mallin valmiusaika oli vieläkin pidempi. Tämä malli ja rinnakkaismalli 880 muistetaan erityisen hyvin myös Säkkijärven polkka -soittoäänestään.

Nykyaikana saa huipputeknisiä älypuhelimia jopa 100 euron hintaan, mutta tuolloin matkapuhelinten hinnat olivat korkeita. Nokia 2110 -mallin hinta oli tuolloin huimat 5 250 markkaa, joka olisi euroina noin 1 260 euroa. Läheskään jokaisella ei siis ollut noihin aikoihin varaa edes hankkia puhelinta. Puhelin oli myös melko paksu, sillä sen paksuus oli 2,5 cm. Puhelimen pituus oli 14,7 cm.

Nokia 2110i oli mallin myöhempi versio

Nokia 2110 julkaistiin vuonna 1994 ja heti sen perään vuonna 1995 malli 2110i. Tässä myöhemmässä mallissa oli pidempi valmiusaika. Sen toiminta-aika jäi kuitenkin vaatimattomaksi akun kapasiteetin lisääntymisestä huolimatta. Tämän vuoksi saatavilla oli myös tehoakku, joka kuitenkin teki puhelimesta paksumman ja raskaamman. Puhelinmallin näyttönä oli yksivärinen nestekidenäyttö. Molemmat mallit olivat kuitenkin ulkoasultaan hyvin samanlaisia. Monikaan ei varmasti edes erottaisi niitä toisistaan.

Nokia julkaisi vuonna 1995 myös rinnakkaismallin Nokia 2110 -mallille. Nokia 880 oli niin ulkoasultaan kuin kooltaan melko samanlainen kuin 2110. Siinä oli kuitenkin 40 tunnin akunkesto ja 2110-mallin tavoin kahden tunnin puhevalmius. Malliin oli saatavilla myös tehoakku, jonka akunkesto oli 60 tuntia.

”Venttikymppi” oli kansalaisten puhelin

Nokia 2110 eli ”venttikymppi” tunnettiin kansan kännykkänä, joka oli monen ensimmäinen kosketus GSM-tekniikkaan. Tuolloin puhelimen tekstiviestien lähetysominaisuus sekä esimerkiksi vaihdettavat kuoret olivat hyvin moderni ominaisuus. On tultu siis hyvin pitkä matka puhelimien kehityksessä. Nykyajan puhelimilla voi jo tehdä lähes mitä tahansa, kuten lunastaa Nopeampi kasino bonus ja pelata rahapelejä videokuvan kautta, jopa toisella puolella maailmaa olevan live-jakajan johdolla.

Säkkijärven polkka, mallin myöhemmässä 2110i-versiossa, on myös noussut jo legendaariseksi soittoääneksi Suomessa. Moni yhdistää edelleen tuon soittoäänen näihin vanhoihin kulttipuhelimiin. Moni muistaa myös puhelinmallien pienen näytön, johon mahtui vain muutama rivi tekstiä ja vain muutamia merkkejä riviä kohden. Puhelimet olivat siis hyvin yksinkertaisia älypuhelimiin verrattuna.

Nokia 2110 vie aikamatkalle menneisyyteen

Aikamatka menneisyyteen onnistuu helposti tämän puhelinmallin avulla. Moni yhdistää puhelimen heti sen nähtyään tai siitä kuultuaan omaan noin 30 vuotta vanhaan elämäänsä. Kulttipuhelin on monien mielestä erittäin nostalginen ja siksi 2110-malleja ostetaan edelleen esimerkiksi kirpputoreilta. Nokian vanhoista puhelimista maksetaan kymmeniä ja joskus jopa satoja euroja. Samalla hinnalla saisi jo melko hyvän älypuhelimen.

Nokia 2110 -mallissa ei myöskään ollut nykyajan puhelimien tavoin kameraa, radiota, musiikkisoitinta eikä tietenkään nettiyhteyden mahdollisuuttakaan. Puhelimessa oli handsfree-liitäntä, 8 soittoääntä ja vain 1 väri. Puhelin painoi 235 grammaa ja sen käyttöverkkona oli GSM 900 MHz.

Nokia 2110 on enää harvalla ihmisellä käytössä. Puhelinta voi silti hyvin käyttää, sillä monissa suomalaisissakin elektroniikkamyymälöissä myydään malliin sopivia akkuja ja muita tarvikkeita. Moni pitääkin puhelimesta edelleen sen yksinkertaisuuden, helppokäyttöisyyden ja kestävyyden vuoksi. Moni ostaa puhelinmallin myös keräilytarkoitukseen. Onhan puhelin hyvin nostalginen. Se oli myös aikoinaan todella komea ja edistyksellinen laite.