Nokia 5110 – historian suosituimpia matkapuhelimia

post thumb
Vanhat Laitteet
by Joni/ on 30 Dec 2021

Nokia 5110 – historian suosituimpia matkapuhelimia

Nokia 5110 on legendaarinen matkapuhelin, sillä se on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä matkapuhelimesta. Erityisen paljon se niitti mainetta 1990-luvulla, jota voi muutoinkin pitää Nokian kulta-aikana. Puhelin julkistettiin vuonna 1998, ja se hallitsi markkinoita vielä 2000-luvun alkupuolellakin. Myyntimäärät nousivat todella suuriksi, sillä puhelinta on myyty yhteensä yli 20 miljoonaa kappaletta. Kyseessä on yksi keskeisimpiä teknologisia tuotteita, joita suomalaiset ovat kehittäneet maamme historian aikana.

Nokia 5110 oli myös mobiilipelaamisen edelläkävijä

Vaikka vielä 2000-luvun alun vaihteessa kännykällä pelaaminen oli vasta lapsenkengissä, tilanne alkoi nopeasti muuttumaan Nokia 5110 julkaisemisen myötä. Nokia 5110 -matopeli on varmasti tuttu peli suurelle osalle suomalaisista, sillä sitä on pelannut lähes kaikki suomalaiset. Peli on hyvin yksinkertainen, eikä se grafiikat ole kovinkaan hyvät. Siitä huolimatta se oli erittäin koukuttava peli, joka raivasi tietä myöhemmälle kehitykselle.

Matopelissä ohjataan matoa, jonka tarkoituksena on syödä omenia. Kun pelaaja onnistuu ohjaamaan madon omenan luokse, sen koko kasvaa aina yhden pykälän. Pelin haasteena oli pyrkiä selviytymään siten, että madon pää ei osu sen vartaloon. Tämän takia se oli hyvin koukuttava peli, sillä sen läpipääseminen oli erittäin vaikeaa. Kun pelaaja sai täytettyä koko pelikentän madolla, pelin oli päässyt läpi.

Nokia 5110 -matopeli loi pohjan tulevalle menestykselle

Vaikka Nokia 5110 oli nykystandardien mukaan mitattuna hyvin alkeellinen matkapuhelin, sillä oli suuri merkitys tulevaisuutta ajatellen. Nokia mahdollisti suomalaisille kehittäjille ympäristön, jonka puitteissa monet alan huippuosaajat saivat kehittää omia taitojaan rauhassa. Kun suomalaiset insinöörit oppivat tekemään laadukkaita pelejä hyvin rajallisella raudalla, se johti lopulta siihen, että suomalaiset yritykset tekivät pelialalla läpimurron älypuhelimien tullessa markkinoille. Ilman Nokiaa ei välttämättä olisi Roviota ja Supercelliä.

Nokia 5110 on eräänlainen virstanpylväs matkapuhelimien historiassa. Se oli ensinnäkin todella hyvin toimiva puhelin, mikä oli yksi syy sen menestykselle. Käytännössä Nokia toi matkapuhelimet suuren yleisön tietoisuuteen, mikä oli kohtalaisen harvinaista tietotekniikkaan perustuvien laitteiden kohdalla. Vaikka myöhemmin Nokia jäi jalkoihin matkapuhelimien kehittämisessä, se oli merkittävä tekijä kännyköiden alkutaipaleella.

Nykyään matkapuhelimella voi tarkistaa myös kryptovaluuttojen kurssit

Nokia viitoitti tietä tulevalle kehitykselle. Pian 2000-luvun alun jälkeen matkapuhelimet nousivat uudelle tasolle, kun niistä tuli enemmänkin kannettavia tietokoneita kuin pelkkiä puhelimia. Nykyään älypuhelimilla voi tehdä vaikka mitä, joten ei mikään ihme, että lähes kaikilla ihmisillä on älypuhelin. Jos haluat tietää esimerkiksi viimeisimmät muutokset kryptovaluuttojen kursseissa, voit tehdä sen helposti älypuhelimen avulla. Päivän ethereum-kurssi on helppo tarkistaa älypuhelimella, sillä puhelin kulkee helposti mukana.

Vanhat Nokian puhelinmallit olivat hyvin alkeellisia nykyisiin älypuhelimiin verrattuina. Siitä huolimatta Nokialla kehitettiin paljon sellaista teknologiaa, jota käytetään vielä tänäkin päivänä matkapuhelimissa. Vaikka Nokia ei enää aktiivisesti valmista omia matkapuhelimia, sen luomaa teknologiaa käyttävät lähes kaikki muut älypuhelimet. Näin Nokian perintö elää vielä nykyäänkin matkapuhelimissa.

Nokia 5110 on osa teknologian historiaa

Suomalaisten tulisi olla ylpeitä Nokiasta siitäkin huolimatta, että se ei onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa älypuhelinten markkinoilla. Esimerkiksi Nokia 5110 on laite, joka on täysin verrattavissa moniin muihin tekniikan historian kannalta tärkeisiin laitteisiin. Walkman-kasettisoitin on hyvä esimerkki kuluttajamarkkinoille tehdystä laitteesta, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Nokia on Sonyn tavoin merkittävä tekijä juuri siinä, miten se onnistui tuomaan tekniikan ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Nokia toi paljon suomalaisille varallisuutta, mutta se kehitti myös suomalaisten tietotaitoa tekniikan saralla. Monet Nokialla töissä olleet ihmiset ovat myöhemmin perustaneet omia yrityksiä tai tehneet työtä suomalaisen teknologian puolesta. Nokian perintö elää vielä nykyäänkin Suomessa hyvin vahvasti.

Nokia 5110 kuuluu eittämättä matkapuhelinten historiaan merkittävänä merkkipaaluna. Laite toi tietotekniikan lähes jokaiseen kotiin, mikä loi pohjaa tulevaisuuden kehityskuluille. Vielä tuolloin ei kaikki välttämättä osannut arvata, kuinka suuren roolin tekniikka ottaa ihmisten elämässä. Nykyään puhutaan jo esineiden internetissä, jossa lähes kaikki kodin laitteet on yhdistetty massiiviseen tietoverkkoon. Nokia tullaan varmasti muistamaan yhtenä tärkeänä tekijänä tässä pitkässä historiallisessa kulussa.