Nokian ensimmäinen puhelin

post thumb
Vanhat Laitteet
by Joni/ on 27 Mar 2022

Nokian ensimmäinen puhelin

Siitä on jo yli 30 vuotta aikaa, kun ensimmäinen taskuun sopiva matkapuhelin esiteltiin Suomessa. Vuosi oli tuolloin 1987. Taskuun mahtuvien puhelimien käyttö tuli mahdolliseksi, kun NMT-900 järjestelmä otettiin käyttöön. Se johtui siitä, että edellinen, 450-verkko ruuhkaantui. Vaikka uusi verkko oli laajempi myös ominaisuuksiltaan, se ei vielä innostanut kovin monia suomalaisia. Alkuvaiheessa uutuuttaan hohtavaa verkkoa käytti suomalaista vain noin 300. Tuolloin alettiin siirtyä Mobira Cityman -sarjasta huomattavasti pienempiin puhelimiin.

Mitä ominaisuuksia Nokian ensimmäinen puhelin sisälsi

Mobira puhelimet olivat kooltaan melkoisen suuria ‘tiiliskiviä’ eikä niitä innostanut kantaa mukanaan samalla tavoin kuin tänä päivänä kuljettaa kännykkää. Kun maailman ensimmäinen GSM-verkko virallisesti avattiin Suomessa 1.7.1991 verkko ei vielä ollut valmis käyttöön sen takia, että puhelimia ei vielä ollut myynnissä. Verkon ensimmäisen puhelun soittanut Harri Holkerikin käytti Nokia 6050 -autopuhelinta. Vuonna 1992 ensimmäinen GSM -kännykkä julkistettiin ja sitä kutsuttiin nimellä Nokia 1011.

Tämän kännykkä tunnettiin toisella nimellä hyvin pitkään Mobira Cityman 2000. Verrattuna aikaisempiin malleihin se oli suhteellisen kevyt eli vain 495 grammaa. Sen näyttö oli kaksi rivinen nestekidenäyttö. Tästä mallista löytyi myös numeromuisti jopa 99 numerolle. Se oli ensimmäinen puhelin, jolla pystyi vastaanottamaan tekstiviestejä, tosin niiden lähettäminen ei tuolloin vielä ollut edes mahdollista. Yhdellä latauksella Nokian ensimmäinen puhelin salli käyttäjälleen 90 minuuttia puhumista ja valmius pysyi 12 tunnin ajan. Hintaakin oli ihan kohtuullisesti, joten uusi kasino olisi pitänyt tuoda helpotusta rahatilanteeseen.

Kehitys jatkui huimana

Vaikka Nokian ensimmäinen puhelin ei sisältänytkään huimasti ominaisuuksia, se oli alkusysäys sille, että kännyköiden kehittyminen kiihtyi yhä hurjempaa tahtia. Nokialtakin uusia kännykkämalleja tuli markkinoille yhä useammin ja niistä löytyi toinen toistaan parempia ominaisuuksia. Esimerkiksi vuonna 1999 markkinoille tuli Nokia 3210, joka oli erittäin suosittu malli Euroopan länsiosissa sekä Pohjois-Amerikassa. Sitä myytiin kaikkiaan 160 miljoonaa kappaletta. Näistä vanhoista retropuhelimista voi tänä päivänä saada sievoiset summat rahaa.

Nokian 3210 -malli oli maailmalla toiseksi eniten myydyin matkapuhelin syksyn 2013 katsauksen mukaan. Sen edelle tuolloin kiilasi vain vielä suositummaksi noussut Nokia 1110. Myös Nokia 2110 -mallista tuli suosittu ja siinä oli tekstiviestien lähettämisen mahdollisuus sekä hyvin suosituksi nousseet vaihtokuoret. Tätä mallia myytiin kaikkiaan noin 20 miljoonaa kappaletta. Mielenkiintoinen yksityiskohta onkin se, että sille oli alun perin asetettu tavoitteeksi 400000 puhelimen myyntitavoite. Tämän ajan puhelimissa ei vielä ollut kameraa ja niiden puheaika pysyi suhteellisen vaatimattomassa 2 tunnin maksimiajassa. Valmiusaika sentään oli tuolloin jo 24 tuntia.

Nokian ensimmäinen puhelin älypuhelinmarkkinoille

Nokia hiipi hyvin vähin äänin myös älypuhelinmarkkinoille. Sen ensimmäinen älypuhelin oli Communicator -sarjaa eli Nokia 9000 Communicator. Se julkaistiin vuonna 1996, mutta sen kehittäminen oli aloitettu hyvin salassa jo vuonna 1993. Se oli hyvin rajoitettu malli ja siksi siitä julkaistiin heti vuoden 1997 aikana uusi ja parannettu i -malli. Mielenkiintoinen on se yksityiskohta, että Nokia ei tuolloin tarjonnut mahdollisuutta päivittää Nokia 9000 -puhelinta Nokia 9000i:ksi. Se olisi ollut teknisesti täysin mahdollista.

Tuolloin elettiin vielä sitä aikaa, että puhelimiin ei voinut asentaa sovelluksia. Niiden aika tuli vasta myöhemmin. Tämä varsinainen taskutietokone pysty vastaanottamaan sähköpostia ja siinä oli selain. Se oli kooltaan melkoisen suuri ja kun kannen avasi, sen alta löytyi isompi näyttö sekä näppäimistö. Painoa tällä mallilla oli 397 grammaa ja näytön tarkkuuskin oli jo 640 x 220 pikseliä. Edelleenkään siitä ei löytynyt kameraa, musiikkisoitinta tai radiota. Puheaikaa oli 3 tuntia sekä valmius pysyi 35 tunnin ajan.