5G-verkot Suomessa

post thumb
Vanhat Laitteet
by Joni/ on 25 Oct 2022

5G-verkot Suomessa

Tekniikka on mennyt eteenpäin myös mobiiliverkkojen osalta ja 5G-verkot Suomessa ovat yleistymässä. Niiden etuna ovat ehdottomasti nopeus, joka tulee lisääntymään vähintään 1 gigabittiin sekunnissa. Ensimmäiset verkot ovat vain noin 100 megabittiä sekunnissa. Käytännössä se tarkoittaa, että jatkossa livestreemit ovat entistä laadukkaampia, joten mobiilin käyttö saa yhä enemmän käyttäjiä. Nopeuden lisäksi ne tuovat turvallisuutta mobiililiikenteeseen. Tällä hetkellä sitä käytetään rinnakkain 3G- ja 4G-verkkojen kanssa.

Kehittyvät 5G-verkot Suomessa

Se, että 5G-verkon kattavuus ei vielä ole saavuttanut koko maata, silti valtaosa uusista puhelimista tulee jo 5G-verkkoja. Tässä vaiheessa, kun nämä nopeat verkot eivät vielä ole laajentuneet kattamaan koko maata, ne ovat harvojen herkkua ja siksi vielä suhteellisen kalliita liittymähinnoiltaan. Kattavuus on parempi varsinkin Etelä-Suomessa sekä sen lisäksi monissa asutuskeskuksissa.

Saattaa tuntua siltä, että 5G-verkot etenevät hitaasti, mutta siitä ei silti tarvitse olla huolissaan, koska vanhemmat verkot pysyvät käytössä siihen asti, kunnes uusi verkko kattaa koko maan. Uuden verkon levittäytyminen kestää useamman vuoden, sillä verkkojen päivittäminen tai uusiminen vie aikaa sekä vaatii rahaa. Tähänkin pätee se, että hyvää kannattaa aina odottaa.

Eri operaattorien 5G-verkon kattavuus

Vaikka 5G-verkot Suomessa ovat jo levittäytyneet myös pohjoisempaan Suomeen asti, on edelleen isoja alueita, joihin verkkoa ei ole vielä rakennettu. Joidenkin arvioiden mukaan kattava verkosto olisi käytössä vuonna 2027. Mitä se käytännössä tarkoittaa, sitä ei vielä tiedä. Esimerkiksi Lapissa ei edes 3G-verkon kuuluvuus ole täydellinen, joten pitkä matka on siihen, että pohjoisen erämaassa pystyisi käyttämään 5G-verkkoa.

Ensimmäiset testaukset aloitettiin Suomessa vuonna 2018 ja ensimmäiset 5G-verkot Suomessa avattiin vuonna 2019. Jokainen operaattori on julkaissut sen jälkeen tietoja siitä, kuinka laajalle uusi verkko on levinnyt. Mielenkiintoa herättääkin se, että todellisuudessa erittäin hyvä kuuluvuus on vasta hyvin pienillä alueilla.

5G-verkot Euroopassa

Yleisesti onkin tiedossa, että Eurooppa on jäänyt pahasti jälkeen kilpailijoistaan uuden verkon käyttöönotossa, mutta silti on todettava, että Keski-Euroopan verkkotilanne on huomattavasti parempi kuin Suomessa. Moni elektroniikan verkkokauppa myy 5G-liittymiä ensisijaisena eivätkä niiden hinnat ole samalla tavalla pilvissä kuin Suomessa. Jos alueella ei 5G vielä toimi, voi käyttää 4G-verkkoa mobiililaitteella yhtä hyvin. Tosin selvät nopeuserot on huomattavissa näiden kahden verkon välillä.

Verkon käyttöönottoa ovat myös hidastaneet väitteet, että ne ovat terveydelle vaarallisia ja niistä on haittaa muun muassa lentoliikenteelle. 5G-verkon ongelmat maailmalla ovat omalla tavallaan saaneet melkoisen suuret mittasuhteet, mutta kuten tavallista, kun projektit etenevät, myös pöly niiden ympärillä laskeutuu.

Väärinkäsityksiä vai salaliittoteorioita, 5G-verkot Suomessa etenevät

Kun Nokian ensimmäinen puhelin tuli markkinoille vuonna 1987 tuskin osattiin edes haaveilla siitä, miten nopeaksi verkot ajan mittaan kehittyvät. Tuolloin matkapuhelin oli vain harvojen käytössä ja lankapuhelimet olivat arkipäivää. Tänään tilanne on toinen ja lankapuhelimet ovat kadonneet kokonaan kodeista ja ystävien kuvitellaan olevan aina saavutettavissa. Silti 5G-verkkojen kehittymiseen ovat vaikuttaneet erilaiset väärinkäsitykset tai jopa salaliittoteoriat.

5G-verkon on väitetty olevan terveydelle vaarallista ja siksi sen säteilyltä on suojauduttava. Sitä varten on ehditty kehittää kaikenlaisia suojavarusteita. Niitä on tutkittu muun muassa Alankomaissa ANVS:n toimesta. Siinä tutkimuksessa todettiin, että suojavarusteet olivat usein radioaktiivisia ja olivat käyttäjälleen suurempi haittaa kuin itse verkko.

Tämän perusteella 5G-verkot Suomessa voivat kehittyä edelleen eikä säteily ainakaan vaadi mitään erityisiä suojavarusteita. Mutta kuten aina, suuria muutoksia vastustetaan tavalla tai toisella ja usein niihin ei välttämättä liity tieteellistä näyttöä. Varsinkin, jos suojavarusteet ovat vaarallisempia kuin varsinainen verkko, niin siinä kohtaa ollaan menty hiukan liian pitkälle ja tehty aiheesta vaarallisempaa kuin se todellisuudessa on.